Ara fa uns tres anys, pel gener del 2016, es va començar a dissenyar l’interior i les funcions de la nova Biblioteca de Vic amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona: el que es coneix com a Pla Funcional.

A partir d’aquí, és quan es pot començar a redactar el projecte executiu arquitectònic que vam fer mitjançant un concurs públic i en dues fases. És un procés més llarg però t’assegures un millor projecte. Entre això i aprovar el finançament dels 8 milions i mig per construir-la va passar tot el 2016 i primer trimestre del 2017.

Finalment el 20 de març de 2017 un jurat amb representació de tots els grups polítics i ben assessorat a nivell tècnic, va fer guanyador entre cinc propostes, el projecte de BCQ –BaenaCasamor arquitectes que podeu consultar aquí.

A partir d’aquí i perquè el solar de l’antiga caserna fos qualificat de sòl edificable per equipaments, com és el cas d’una Biblioteca, i no per pisos com hi havia anteriorment, s’ha hagut d’esperar uns mesos a que la Generalitat aprovés una modificació del POUM de 1981, el que tenim vigent a hores d’ara fins l’aproció del nou POUM en les properes setmanes.

Mentrestant, durant tot l’any passat, vam elaborar un gran treball col·lectiu i participatiu per obtenir el projecte executiu final que es va aprovar per unanimitat al Ple de Vic, i també s’ha tancat el concurs d’obres i ara som a punt d’adjudicar la constructora. Amb tot, estem al final d’un llarg procés administratiu però també creatiu, i a les portes de l’inici de les obres de la nova Biblioteca de Vic.

Construir un equipament com aquest és costós, complex i laboriós però més que mai estem a punt.

Aquests anys intensos, els hem aprofitat, i molt, per dissenyar una biblioteca entre tots. Tenint molt en compte tots els processos participatius, l’opinió de la gent, resolent dubtes, i tot, per fer una Biblioteca per la ciutat, que vagi més enllà del protagonisme dels llibres.

El llibre, com a transmissor de cultura i coneixement, no serà l’únic vehicle a la nova Biblioteca de Vic. Aquest nou espai cultural de la ciutat tindrà un espai polivalent amb una capacitat per a unes 200 persones, on s’hi podran acollir des de conferències, xerrades, debats, presentacions, i també petits concerts; també disposarà de sales d’estudi nocturnes i un jardí que serà la porta d’entrada del magnífic edifici. Un espai que recordarà les víctimes de l’atemptat que Vic va patir l‘any 1991, i ho farem en forma d’arbres en què cadascun tindrà el nom de les víctimes.

Creiem en la cultura perquè és la llavor de la cohesió. Estem a les portes de l’inici de les obres de la nova Biblioteca Pilarín Bayés al solar de l’antiga caserna, al costat del riu.

La Biblioteca s’ha dissenyat pensant en què cadascú pugui trobar el seu espai perquè és un lloc amb cabuda individual però també col·lectiva. Creiem en la cultura perquè és la llavor de la cohesió. Per això, hi haurà sales de treball en grup, espais de formació, zones àmplies de confort amb lluminositat, fomentant la convivència i alhora possibilitat de tenir silenci i intimitat. Una Bibioteca per a infants, joves i grans. En aquest sentit, el jovent podrà gaudir d’un espai lab que serà un estudi per experimentar i gravar les pròpies maquetes musicals, i possibilitar residències a joves grups emergents, tot des d’un espai aïllat acústicament .

La Biblioteca també tindrà una petita cafeteria-restaurant amb la possibilitat de llegir revistes o diaris tot fent un cafè.

L’Ajuntament hi posarà algunes dependències municipals, com l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) del barri del Remei-L’Estadi, que es traslladarà cap a la Biblioteca.

L’esforç fet i el que farem junts fins a obrir les portes valdrà molt la pena. Serà una biblioteca on us asseguro que hi passaran moltes coses.

Durant dos anys gairebé un miler de persones han proposat noms pel nou equipament de ciutat. D’entre tots els proposats, els cinc que han sobresortit més són Anna Dodas, Ausa, Maria Àngels Anglada, Pilarín Bayés i U d’Octubre.

Fruit d’aquest procés participatiu la nova Bibioteca es dirà Pilarín Bayés tal com ho van decidir un 29,48% de persones participants en aquest procés.

Fes el teu comentari