60 ACCIONS FETES

Aquest és un resum de la feina feta en la legislatura 2015-2019. Hem aconseguit una cobertura del 88% dels compromisos del programa amb el que ens vam presentar a les eleccions municipals del 2015. Sempre hi ha alguna cosa que es queda pel camí, però també en surten moltes de noves de les n’estem igualment contents.

HEM TREBALLAT PER UNA CIUTAT SALUDABLE

 1. Hem aprovat un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que projecta, planifica i ordena una ciutat inclusiva, saludable i sostenible a 15 anys vista.
 2. Hem generat el nou Pla de l’Esport Vicactiva’t amb l’objectiu de fomentar la pràctica esportiva per a tothom, hem programat regularment activitats esportives a les pistes de barri de la ciutat i hem obert els pavellons en períodes de vacances escolars amb una oferta variada adreçada a infants i joves.
 3. Hem aprovat el Pla d’Acció Ambiental que planifica els objectius i les accions a desenvolupar en l’àmbit del medi ambient per als propers 10 anys.
 4. Hem augmentat fins a 15 els desfibril·ladors municipals a la via pública.
 5. Hem organitzat nous esdeveniments esportius com la Cursa nocturna dels 7 portals dins dels actes de la festa major o el Critèrium al barri del Remei.
 6. Hem construït dos aparcaments dissuasius gratuïts a dues de les entrades de la ciutat amb una capacitat de 280 places, aparcament de Sant Miquel Xic al nord de la ciutat i aparcament de Joan Maragall al sud.
 7. Hem millorat la senyalització, el traçat, l’accessibilitat, l’arbrat i la neteja de l’Anella Verda i del Puig dels Jueus.
 8. Hem remodelat la pista poliesportiva Occitània del barri del Sucre. S’ha anivellat i pavimentat la pista, se n’ha adequat el mobiliari esportiu i s’ha pintat.
 9. Hem creat la Zona DUMA (Distribució Urbana de Mercaderies i Altres) a la rambla del Passeig, la rambla del Carme, la rambla de les Davallades, la rambla Hospital i la rambla de Sant Domènec per millorar la regulació de les antigues zones de càrrega i descàrrega, mitjançant l’app gratuïta Parkunload, i afavorir així la rotació de vehicles.
 10. Hem canviat la gespa artificial del camp de futbol municipal.
 11. Hem reformulat les línies de bus urbà perquè arribin als centres escolars, a la zona esportiva i al tanatori. Ens hem acollit a la integració tarifària de l’ATM que permet gaudir de la T-16, un títol de transport que permet que els infants i joves de fins a 16 anys viatgin gratuïtament amb el bus urbà.
 12. Hem regulat la circulació de patinets i d’altres vehicles no motoritzats en el seu ús a la ciutat.

HEM TREBALLAT PER UNA CIUTAT PER A LES PERSONES

 1. Hem projectat la nova biblioteca Pilarín Bayés situada al barri del Remei.
 2. Hem remodelat l’Espai Habitatges Montseny i la plaça de la Noguera al barri del Remei, on s’hi ha creat un nou espai de convivència obert al barri amb una tarima per fer-hi activitats lúdiques i culturals.
 3. Hem esdevingut Vic, Capital de la Cultura Catalana 2016, amb la realització de 407 actes culturals.
 4. Hem iniciat un nou programa educatiu sobre arts escèniques, en col·laboració amb l’Institut del Teatre, adreçat a tots els alumnes dels centres de primària i secundària de la ciutat.
 5. Hem creat El so de les cases, un projecte que vincula el patrimoni arquitectònic de la ciutat amb la cultura a través de la música, amb la participació especial d’alumnes de l’Escola de Música i el Conservatori de Vic.
 6. Hem creat tres produccions musicals pròpies (Mikado, El club dels poetes morts i Grease) en col·laboració amb l’Atlàntida i l’Escola de Música i el Conservatori i amb alumnes de secundària com a protagonistes.
 7. Hem iniciat el projecte Cultura i Alzheimer, que desenvolupa propostes culturals per a persones amb demència.
 8. Hem ampliat el programa de música al carrer, Art de pas, amb concerts a l’Espai Habitatges Montseny i a la plaça de la Noguera al barri del Remei.
 9. Hem habilitat punts liles als esdeveniments multitudinaris de la ciutat per denunciar possibles agressions sexuals i hem ubicat espais accessibles perquè les persones amb diversitat funcional puguin gaudir d’actes massius a la plaça Major, com concerts del Mercat de Música Viva o la Cavalcada de Reis.
 10. Hem elaborat el nou Pla Local de Joventut 2017-2020 amb 123 propostes pensades i adreçades a la joventut.
 11. Hem creat el projecte Veïnat+ que promou experiències positives de civisme i convivència entre les comunitats de veïns i veïnes, i hem iniciat el Programa d’acompanyament a les comunitats, una iniciativa que ha rebut diversos premis i distincions.
 12. Hem realitzat nombroses campanyes de civisme sobre la tinença responsable d’animals, el xipatge d’animals de companyia, la recollida gratuïta de trastos o el reciclatge de residus.
 13. Hem esdevingut Vic, ciutat refugi, i hem col·laborat en 7 projectes de cooperació internacional.
 14. Hem iniciat la tarifació social a les escoles bressol municipals de manera que les quotes s’ajusten a la renda de cada família.
 15. Hem aportat el finançament necessari per consolidar el festival Nits de Cinema Oriental com un referent nacional i internacional.
 16. Hem ampliat la borsa municipal de pisos de lloguer assequible i hem engegat el nou projecte de rehabilitació d’habitatges InVic, oferint subvencions als propietaris de pisos buits de la ciutat per tal que els rehabilitin i els lloguin a un preu assequible.
 17. Hem impulsat el projecte Vic, Ciutat Cuidadora, que té per objectiu acompanyar les persones en el tram final de la seva vida.
 18. Hem ampliat el cos d’agents cívics de la ciutat i hem creat la figura professional dels dinamitzadors i dinamitzadores de carrer, que vetllen per la convivència i l’ús de l’espai públic.
 19. Hem iniciat un nou model de gestió inclusiu del Centre Cívic Santa Anna entre l’Associació Sant Tomàs i l’Ajuntament de Vic.
 20. Hem aprovat el Pla d’Acció Cultural de la ciutat 2018-2025 amb 15 línies estratègiques i 60 línies d’actuació previstes.
 21. Hem organitzat les primeres jornades de portes obertes als centres de culte de la ciutat.
 22. Hem obert el nou Espai Familiar Municipal “El Remei”, un nou recurs educatiu per a famílies amb infants de 0 a 3 anys.
 23. Hem retirat els darrers vestigis feixistes que encara hi havia a la ciutat.
 24. Hem dissenyat Amb Veu Pròpia, un cicle de poesia per promocionar nous autors i autores, en col·laboració amb els ajuntaments de Roda de Ter i de Tavèrnoles.
 25. Hem creat tres nous espais de lleure per a gossos, als barris dels Caputxins, el Remei i la Serradesenferm.
 26. Hem liderat la primera Jornada d’Agents Cívics de l’administració catalana amb la presència de 50 municipis d’arreu del país.
 27. Hem implantat la patrulla canina a la Guàrdia Urbana per a la detecció de drogues i hem posat en marxa una nova aplicació mòbil de seguretat ciutadana.

HEM TREBALLAT PER UNA CIUTAT ACCESSIBLE I AMB SERVEIS DE QUALITAT

 1. Hem enderrocat la gasolinera de La Pista i hem reurbanitzat la cruïlla de la rambla Sant Domènec amb el parc Balmes i el carrer Soledat.
 2. Hem ampliat i condicionat la zona d’autocaravanes, duplicant-ne la capacitat, s’han millorat els accessos i s’hi han habilitat lavabos.
 3. Hem urbanitzat la rambla de l’Hospital, la plaça Gerbert d’Orlhac i la rambla de Sant Domènec: zona de velocitat 30, voreres més amples, accessibles i amb carril bici.
 4. Hem fet canvis a la via pública per millorar la seguretat viària. Entre d’altres actuacions, hem suprimit places d’estacionament prèvies als passos de vianants, hem fet 25 estudis de velocitat en punts complicats i s’han pres mesures correctores com ara radars pedagògics, balises lluminoses als passos de vianants o esquenes d’ase, a més de fer nous passos de vianants, entre els quals n’hi ha tres en 3D i dos d’il·luminats, un al carrer Mossèn Josep Gudiol i l’altre a la ronda Camprodon.
 5. Hem unit Sentfores-La Guixa i Vic amb un vial apte per a anar-hi a peu i amb bicicleta.
 6. Hem remodelat el parc Maria Àngels Anglada i hem recuperat un espai públic al centre històric de la ciutat. S’ha arranjat el sòl del parc, s’ha habilitat una pista de petanca, s’hi han col·locat bancs, punts de llum i papereres i s’ha recuperat un antic pou.
 7. Hem enquitranat els accessos a la ciutat i diversos carrers del nucli urbà i dels polígons industrials.
 8. Hem reurbanitzat els carrers del Trinquet, Sant Fidel, el primer tram del carrer Sant Antoni, els dos trams del carrer Sant Sebastià i els hem convertit en carrers amb plataforma única en què la prioritat la tenen els vianants.
 9. Hem condicionat l’avinguda Rafael Casanova a la Serradesenferm i hem connectat les escoles de la Sínia i del Dr. Joaquim Salarich a peu i en bicicleta.
 10. Hem reurbanitzat el carrer Torras i Bages amb una vorera ampla i accessible i un carril bici i hem iniciat les obres del carrer Montserrat i del carrer Verdaguer, amb voreres més amples i accessibles i zona de velocitat 30.
 11. Hem posat en marxa el VicWifi, un servei de wifi gratuït en set punts de la ciutat: la plaça Major, les rambles, la plaça de la Noguera i els pavellons esportius.

HEM TREBALLAT PER UNA CIUTAT DEL CONEIXEMENT I AMB PROGRÉS ECONÒMIC

 1. Hem engegat la Facultat de Medicina a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya durant el curs 2017-18.
 2. Hem donat subvencions a les empreses per facilitar la contractació de joves menors de 30 anys i dones majors de 45 anys.
 3. Hem creat una borsa de treball de joves de la ciutat per tal que puguin treballar a les fires i esdeveniments de la ciutat.
 4. Hem organitzat cinc fires noves a la ciutat: Fira de la Fusta Constructiva, Fira del Còmic, Fira de l’Autoconsum Elèctric, Fira de la Biomassa de Catalunya i Saló del Biogàs i la Fira Internacional de la Tòfona, i s’ha reubicat el Lactium al parc Balmes.
 5. Hem creat una nova aplicació Vicjove que ofereix descomptes en comerços i activitats i promociona els establiments regentats per joves emprenedors.
 6. Hem iniciat les obres del projecte de promoció turística de l’Illa de la Pietat.

HEM TREBALLAT PER UNA ADMINISTRACIÓ OBERTA, MODERNA I PROPERA

 1. Hem estat pioners en implementar la transparència. Cada any hem obtingut el 100% en el compliment dels indicadors del Segell Infoparticipa que avala la qualitat i transparència de la comunicació pública.
 2. Hem modernitzat l’administració i l’hem ajustat a les necessitats de la ciutadania: hem ampliat els horaris d’atenció a les tardes, hem implantat la cita prèvia a les oficines d’atenció al ciutadà i hem augmentat fins a 81 els tràmits que es poden fer online.
 3. Hem gestionat eficientment els recursos econòmics, hem tancat tot els exercicis pressupostaris amb superàvit que posteriorment hem reinvertit en millores per a la ciutat.
 4. Hem generat diversos espais i processos de participació ciutadana per donar veu a la ciutadania, com els pressupostos participatius per barris, els processos participatius pel POUM, pel Pla Local de Joventut o per definir com serà la nova biblioteca i escollir-ne el nom, entre d’altres.